Тъчскрийн / touchscreen

Тъчскрийн, LCD дисплей, стъкло – обяснение

Ние от Apple Express – GSM Сервиз сме наясно, че дори едно леко и невинно изпускане или удряне може да доведе до резултат, в който се оказвате със спукан или счупен екран, стъкло, тъчскрийн на Вашия гсм апарат. След което има момент на съжаление, дори понякога разочарование от собствената ни непохватност или от тази на някой наш добър приятел или роднина. След всичката емоция ще Ви се наложи да потърсите решение на Вашия проблем. Тук вече може да се намесим ние и да предоставим решение за счупения тъчскрийн, дисплей или стъкло. Следващия момент, на който ще обърнем внимание тук е за разликата между различните компоненти, които най-често предизвикват въпроси в клиентите. Това е и причината за създаването на тази статия, в която държим да помогнем на клиентите, които се чудят за разликата между тъчскрийн, екран, дисплей и стъкло. Наличието от множеството от термини и чуждици е възможно да заблуди обикновения потребител. Много често хората бъркат, в коя част е е проблемът. Причина за тази заблуда най-често се оказва незнанието на потребителя за разликите, които отличават различните части и компоненти. Не са малко случаите, в които клиентът иска смяна на тъчскрийн, а реално не се нуждае от това. Различните производители на телефони са заложили на различни видове технологии що се отнася до функционирането на целия дисплей, тъчскрийн и прилежащите му компоненти.

Кое се нарича тъчскрийн?

Тъчскрийнът частта от телефона, която отговаря за сензитивността на дисплея при докосване с пръст или стилус екрана или с други думи тъчскрийнът е сензорния екран на Вашето устройство. Тъчскрийнът предава информация за желаните команди на touch ic чипа, който отговаря за комуникацията с процесора. Акотъчскрийнът не функционира и не отговаря на Вашите команди – със сигурност има някъде проблем било в самия тъчскрийн или някъде по веригата. Понякога е възможно стъклото да е счупено и да тъчскрийнът да работи, но понякога тъчскрийнът не работи. В повечето случаи има решения за проблемите с тъчскрийна. Възможно е тъчскрийнът да работи перфектно, но отново телефонът да не реагира правилно. В такива случаи обикновено проблемът идва от на touch ic чипа, който не позволява правилната работа на самия тъчскрийн. При проблем или аномалии с работата на тъчскрийна, може да заповядате, за да констатираме безплатно проблема на тъчскрийна, след което ще можем да Ви кажем дали има нужда от смяна тъчскрийна.

Какво е LCD дисплей?

ЛСД дисплея или екран на Вашия телефон е частта, която възпроизвежда изображението. С продължителното ползване на телефона и съответно дисплея е възможно е с годините да дефектира. Друг много по-често срещан случай е екранът да дефектира вследствие на неправилно съхранение или употреба. Подобни причини биха могли да бъдат причинени от мокрене или от изпускане, а като резултат от тези действия да изгорят някои пиксели от екрана или да се появят хоризонтални или вертикални линии. Когато се случи подобно нещо понякога има възможност телефона да се използва въпреки тези повреди без да представлява някакъв особено голям проблем за потребителя. Понякога щетите след изпускане или мокрене на телефона могат да се окажат много по-сериозни. Вследствие на силен удар е възможно целият LCD дисплей да изгасне или тъчскрийнът да откаже и в този случай дисплеят на телефона Ви ще бъде тъмен, а тъчскрийнът неизползваем. Ако се окажете в тази ситуация със сигурност ще имате нужда смяна на дисплей и тъчскрийн, защото в противен случай няма да можете да използвате телефона си. В повечето случаи се сменя LCD дисплей с тъчскрийн. При по-старите модели телефони съществува и вариант за смяна само на тъчскрийн без дислей, но при новите обикновено тъчскрийнът върви с LCD дисплей комплект.

Какво е стъкло?

Стъклото е най-външният слой на Вашия телефон. Мноче често хората казват на стъклото тъчскрийн. Това не е грешно при по-старите телефони, на които на стъклото е разположен и самия тъчскрийн. При по новите модели стъклото играе ролята на предпазно стъкло на дисплея без да има допълнителна функция на тъчскрийн. При по старите телефони е възможно тъчскрийнът да е разположен на стъклото. Ако е от по-новите телефони е възможно да сменим само стъклото (без тъчскрийна) на Вашия апарат и да продължите ползването му. В много от случаите, когато не се смени навреме стъклото, щетите прерастват в цялостно нов дисплей с тъчскрийн, вместо само стъкло. Другата причина за сервизирането на стъклата навреме е изгубената цялост на телефона и намалената му устойчивост на влага, прах и други замърсители.

Ако все още не сте сигурни точно от каква услуга имате нужда – дали от смяна на тъчскрийн, дисплей или стъкло – заповядайте при нас и ние ще помогнем. Максимално бързо ще решим проблемите на Вашия телефон.